Waarom een avondvierdaagse?

Wandelen is heel gezond en de meest natuurlijke beweging van het menselijk lichaam. Het is een sociale activiteit, zeker de avondvierdaagse, waar kinderen, samen met hun vriendjes in groepen wandelen. Wandelen kan altijd en overal, je loopt je eigen tempo en voor de korte afstanden heb je geen langdurige training of dure materialen nodig. Kortom: Wandelen is een gezonde, laagdrempelige sport voor iedereen.

Zit je kind in groep 5 en hoger?

De AC organiseert ieder jaar de avondvierdaagse voor de leerlingen van de Aloysiusschool van groep 5 en hoger. We lopen mee met de Avondvierdaagse van Amersfoort, die begint bij het Van Stolbergpark, naast de Leusderweg. We lopen met oranje school t-shirts en zijn zo goed te herkennen.

Er zijn koersen van 5 kilometer, 10 kilometer en 15 kilometer. De Aloysiusschool loopt mee met die van 10 kilometer. Het is een pittige afstand, maar de medaille lacht de kinderen toe aan de finish! Ouders wordt gevraagd om ook een of meerdere keren mee te lopen om de kinderen te begeleiden.

Zit je kind in groep 4 en lager?

Kinderen die in lagere groepen zitten, of kinderen die geen 15 km willen/kunnen lopen en ook graag mee willen doen kunnen dat natuurlijk ook doen. Dit wordt echter niet door de AC georganiseerd. Veel ouders regelen zelf groepjes met vriendjes of vriendinnetjes. Meer informatie over de Avondvierdaagse en het inschrijven is hier (website van de Amersfoortse avondvierdaagse) te vinden.

Hoe ga jij om met snoep tijdens de avondvierdaage

De STAM raadt af om grote hoeveelheden snoep mee te nemen tijdens de avondvierdaagse. Het moet natuurlijk niet de snoep-vierdaagse worden. Houd er rekening mee dat er meer mensen zijn die wat mee nemen om uit te delen. Fruit en groenten worden ook heel lekker gevonden.

Benieuwd naar het ontstaan van de avondvierdaagse?

Hoewel bijna iedereen als kind zijnde de avondvierdaagse gelopen heeft, bestaat het eigenlijk nog niet zo heel erg lang. De zogenoemde avondvierdaagse is pas ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen ons land bezet werd, mochten we van de bezetter geen wandelmarsen  meer lopen.

En omdat we van de bezetter geen wandelmarsen (4 dagen overdag) meer mochten lopen, waren ze in het Gooi op het idee gekomen, om dan maar 4 avonden te gaan lopen. In 1942 werd dit vervolgens weer verboden. Na de Tweede Wereldoorlog werd de avondvierdaagse door diverse gemeentes en lokale wandelverenigingen weer in ere hersteld en werden er volop avondwandelvierdaagsen gehouden